Ako dlho pražiť?

Nižšie uvádzam orientačnú tabuľku nastavení pre Gene Cafe CBR-101, koľko treba na dosiahnutie určitého stupňa praženia na cca. 250g zelenej kávy. Na výsledný čas budú mať vplyv rôzne faktory, ako teplota okolia, druh kávy, napájacie napätie a pod.




Úrovne praženia
Približný čas*
Teplota
Charakteristika
Jemné praženie
12 minút
230ºC
Vysoká kyslosť, jemne žlto-hnedá farba. Jemná vôňa obilia. Slabá chuť.
Škoricové praženie
13 minút
235ºC
Americký štýl. Jemná kyslosť. Škoricová farba.
Stredné praženie
14 minút
240ºC
Kyslé charakteristiky a sladké chute. Oriešková farba. Americký štýl.
Silné praženie
15 minút
245ºC
Horké tóny prevažujú nad kyslými. Vhodná pre ľadovú kávu.
Mestské praženie
17 minút
250ºC
Dobre vyvážená chuť a vôňa. Pôvodom z New Yorku.
Úplné mestské praženie
19 minút
250ºC
Horké charakteristiky dôraznejšie ako kyslé.
Vhodná pre ľadovú kávu.
Francúzske praženie
21 minút
250ºC
Zreteľné horké tóny; bohatá jedinečná chuť. Európsky štýl. Vhodná pre ľadovú kávu.
Talianske praženie
23 minút
250ºC
Silná a horká ale nie kyslá. Temer čierna farba. Vhodná pre espresso a kapučíno.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára